0-1 Yaş Bebeklere Hangi Besinler Verilmemeli
- Handan Dilara ÖZTÜRK
- 4 Şub 2023
- 3 dakikada okunur
Bebekler için en önemli ve temel besin kaynağı anne sütüdür. Bundan ötürü ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü almalıdır. 6. aydan sonra bebekler ek gıdayla beslenmeye başlanmalıdır. Bununla birlikte bebeklerin 1 yaşına gelene kadar yememesi gereken besinler vardır. Ayrıca yine bazı gıdalar katkı maddeleri içermeleri nedeniyle gerek bebekler gerekse çocuklar için zaten zararlıdır. Bir yaşa kadar bazı gıdaların yasak olmasının nedeni alerji riski, bebeklerin organ gelişimini tamamlamamış olması ve katkı maddeleri nedeniyledir.
Bal: Bal kolostridyum botalium isimli bir bakteri üreten sporlar barındırır. Bu bakteri bebeklerde botulizm adı verilen bir zehirlenmeye neden olabilmektedir. Botilizm nadir görülen bir zehirlenmedir ancak, bebeklerin sinir sitemini etkileyerek ölüme kadar yol açabilmektedir.
İnek Sütü: İnek sütü çok masum görünse de 1 yaşından küçük bebekler için tehlikeli olabilecek gıdalardan. Çünkü inek sütü, 1 yaşından küçük olan bebeğin tarafından kolaylıkla sindirilemez ve alerji, kabızlık, gaz gibi problemlere yol açabilir.
Yumurta Akı: Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden bebeklerin menüsünde hiçbir zaman eksik olmamalıdır. Lakin 1 yaşından önce bebeğe yumurta vermek alerjiye sebep olabilir. Bu yüzden yumurtanın sarısını az miktarda deneyebilirsiniz ama akını 1 yaşından önce vermemelisiniz.
Çikolata ve kakaolu Gıdalar: 1 yaşına kadar bebekler için kakao içeren besinler alerjiktir. Bu yüzden bu tarz gıdalar verilmemelidir.
Fıstık: Fıstık 2 yaşına kadar bebeklere asla verilmemelidir. Çünkü fıstık alerjisi ölümcül sonuçlara sebep olabilmektedir bu yüzden dikkat edilmelidir.
Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği vücutta demir kullanımını azaltmaktadır, bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmemektedir.
Patlıcan: Patlıcanın vitamin ve mineral değeri düşük bir sebzedir ve nikotin içerir. Bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmemektedir.
Çay, Kahve, Asitli İçecekler: Bu içeceklerin hiçbir besleyici özelliği yoktur. Ayrıca kafein içerirler. Bu yüzden hem bebek hem de çocukların beslenmesinde bu tip içecekler kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Şeker: Şekerin hiçbir besleyici özelliği yoktur. Tam tersine zararı vardır bu yüzden şeker kullanımına bebeklerde dikkat edilmesi gerekmektedir.
Domates, Kivi, Çilek: Bu 3 besinin alerji yapma ihtimali yüksektir. Domates ayrıca mevsimi dışında bebeklere verilmemelidir.
Balık: Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır. Yani "Bebeklere balık ne zaman verilir?" sorusunu 8. aydan sonra tadım yaptırmak kaydıyla diye cevaplayabiliriz. Alerji riskini ortadan kaldırmak için balığı 12. aydan sonra vermelidir.
Şarküteri Ürünleri: Salam, sosis, sucuk gibi pişmemiş etler zehirlenmeye sebep olabilir. Bu besinlerin hiçbir besleyici özelliği yoktur ve GDO içerirler. Ayda bir defa bile tüketmek çocukluk dönemi kanser riskini arttırır.
Bakla: Bakla Favizm (Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği, oksijeni akciğerlerden vücuttaki dokulara taşıyan kırmızı kan hücrelerini etkileyen, X kromozomuyla kalıtılan genetik bir bozukluktur.)hastalığına yol açabilir. Bu eksiklik olan bebeklerde, bakla tüketimi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkım nedeniyle anemiye neden olur.
Kuru İncir ve Kuru Dut: 1 yaşından önce bazı uzmanlara göreyse 2 yaşından önce bebeklere verilmemesi önerilmektedir.
Taneli gıdalar: Bebeğin 1 yaşına gelene kadar çiğneme refleksi, taneli gıdaları tüketebileceği kadar gelişmemiş olacak. Bu yüzden üzüm, kuru yemiş, mısır, sakız gibi taneli yiyecekleri vermek için 12. ayını geçmesini beklemelisin. Çünkü bu gıdaların boğulma riski oluşturması mümkün olabilmektedir.
Baharatlı ve acı gıdalar: Bebeğinin sindirim sistemi henüz baharatı ve acıyı sindiremez. Bu yüzden böyle gıdalar yediğinde reflü, kabızlık ve gaz gibi sorunlar yaşayabilir.
Tuz: Tuz, direkt böbreklere etki eden bir madde. Bu yüzden, böbrekleri 1 yaşına kadar gelişmeye devam eden bebeğin için ciddi zararlara neden olabilir.
Bitki çayları: Bitkisel olan her şey sağlıklı olacak diye bir şey yok! Özellikle adaçayı ve bazı papatya türleri içerdikleri toksik maddeler yüzünden zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden bebeklik çağında tüketilmemesi gerekir. Ama ıhlamur, rezene gibi çayları 6. aydan sonra bebeklere verilebilmektedir.
Asit içeren meyveler: Portakal, mandalina, limon, greyfurt, misket limonu, pomelo gibi meyveler aşırı miktarda asit içermektedir. Az miktarda da olsa ahududu, kızılcık, çilek, ananas ve kiraz gibi meyvelerde de bulunmaktadır. Bunlarbebekte pişiğe ve gazlanmaya sebep olur. Ayrıca midelerine zarar verebilirler bu yüzden 1 yaşın altındaki bebeklereverilmemesine dikkat edilmelidir.
Handan Dilara Öztürk
Комментарии