EVLİLİK KORKUSU (GAMOFOBİ) NEDİR?
- BETÜL ALTINOK
- 3 Mar
- 2 dakikada okunur

Evlilik fobisi kişinin yaşadığı olumsuz çocukluk deneyimleri ve yetişkin dönemlerinde yaşanan travmatik deneyimlerle ilgilidir. Kişi, çocukluğunda, bebekliğinde yaşadığı aile içi mutsuzluklar, ilgisizlik, çatışmalı kavgalar, şiddet, ağlayan veya bağıran ebeveynler, bireysel hayatını yaşamaya çalışan aile üyelerinin olduğu bir aile içerisinde büyüdüyse çocuklar, çekişmeli boşanma veya sancılı bir evlilik süreçlerine tanıklık ettiyse ikili ilişkiler konusunda korku yaşayabilir. Bu korku kişinin yaşadığı veya yaşayacağı olaylara karşı koruyucu bir tepkidir. Bu kişiler, yetişkin oldukları dönemlerde bağlanmaktan korkma, ayrılma veya boşanma nedeniyle aşk acısı yaşayabilirler. Sonrasında ise tekrardan biri ile ikili diyaloga girmekten, bağlanmaktan, "yine aynı şeyleri yaşayacağım" hissinden kopamazlar. Doğru kişiyi bulamama korkusu ile de ilişkiye başlamak istemezler.
Evlilik korkusu yaşayan kişilerden bazıları ise sevgililik dönemini çok rahat geçirebilirler. Ancak ilişkileri birileri tarafından duyulduğunda, toplum baskısı aldığında veya karşı cinsin bu ilişkinin sonucunda evlilik istemesi veya beklemesinden dolayı kişi ilişki içerisindeyken huzursuz olur. İlişki adımları sevgili boyutundayken sorun yaşamayan birey, aile tanışmaları, evlilik beklentileri oluştuğu zaman kendi yaşamını etkileyen kaygıları ve endişeleri oluşur. Evliliğe karşı aşırı korkusu olan kişiler ilişkilerini bitirirler.
Evlilik fobisi yaşayan kişiler bazı psikosomatik belirtiler gösterebilir. Duygusal ve fiziksel olarak zorlanan bu bireyler baş dönmesi, titreme, kalp çarpıntısı, terleme, nefes darlığı, mide rahatsızlıkları, boğulma hissi, aşırı endişe ve anksiyete yaşayabilirler.
PEKİ, GAMOFOBİ TANISI NASIL KONUR?
Kişi, evliliği ve evli olma halini düşündüğünde ani kaygı yaşıyor ve endişeleniyorsa, kendini evli bir kişi olarak hayal etmekte zorlanıyor ve bu durumdan korkuyorsa, yakın çevresinde evli olan kişilerle görüşmekten kaçınıyorsa, evliliği hayallerin önünde bir engel olarak görüyorsa Gamofobi tanısı konabilir.
GAMOFOBİ TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Gamofobi tedavisinde psikolojik destek oldukça önemlidir. Bilişsel davranışçı terapi, Emdr terapisi teknikleri gamafobinin tedavisinde önemli bir role sahiptir.
Sizlerde evlilik veya evlilik düşüncesine karşılık kaygı, endişe gibi duygular yaşıyorsanız psikiyatri ve psikolog görüşmelerinden destek alabilirsiniz.
Comments