top of page

AİLEDE ORTAK HEDEF




 

            Aile içinde her bir bireyin kendine has sorumlulukları, hedefleri ve idealleri vardır. Bireysel olarak ilerlediğimiz alanlar kendi mizacımıza özgüdür ve karar vermek kolaydır. Ancak, aile tamamlayıcı birliktelik için ortak bir hedefe yöneldiğinde, alınacak kararlar bireylerin alabileceği sorumluluklara göre belirlenir. İyi bir planlama yaparak ulaşmak istenilen hedefe  anne ve baba rehberlik etmelidir.  Okullarda bir ders için sayısız kitaplar okutulur, sınavlar, mülakatlar, kurallar. Bir küçücük elektronik cihazın nasıl çalışacağını anlamak için araştırırız, videolar izleriz, fikir alırız. Peki yaşamak gelişigüzel olabilir mi? Aile kurmak ve o aileyi yaşatmak akışına bırakılacak kadar kolay olabilir mi? Ortak hedefler güvenli bağlanmaya ve aileyi bir arada tutmaya nasıl yardım eder?


            Küçük hedeflerimizin ulaşılabilirliği, aile bireylerinin bu hedeften beklentileri, istekleri önemli. Doğru sorumluluk dağılımıyla yapabileceklerimizin sınırlarını yine açık ifadelerle belirlemeliyiz. Aile içinde istişare ve işbirliği ile hedefe doğru itici gücü yakalayabiliriz.


            Birlikte çalışmak iletişim ve dayanışmayı güçlendirir. İletişim güçlü olduğunda ise sorun çözmek kolaylaşır, zaman alan ve bireyi en çok yoran anlaşılma isteği daha hızlı cevap bulur. Bazen evin en küçük bireyi harika bir fikir ile gelir, yürüdüğümüz hedefte büyük ilerlemeye vesile olur. Bunu ona hissettirdiğimizde ise çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz özgüven tam yerine oturur.


            Birlikte hareket ederek uyumlu yaşamak hepimizin ortak isteği. Peki, bu uyumu sağlayabilmek için neler yapabiliriz? İhtiyaçlarımızı belirterek, ve duygu durumumuzu açıkça ifade ederek doğru iletişim için büyük bir adım atabiliriz. Öyleyse açık ve sade ifadelerle, mekan birliğini amaç birliğine ilerletebiliriz. Aile oturumları yaparak ulaşılabilir bir planlama ile başlayabliriz.  Bize yaşam süreçlerimizde rehberlik eden tam olarak yakaladığımız amaç birliklerimizdir.


            Peki düşünelim, ailemizle hayal edip kararlaştırdığımız bir hedefimiz var. Haritamızı ortak karar alarak belirleyebildik mi? Kim, hangi sorumluluğu alacak, bu sorumluluklar bireylerin aileye sıkı tutunmasına fayda sağlayabilecek mi? Değişen, öngörülemeyen durumlarda yeniden karar alabilmek için nasıl yol izleyeceğiz? Daha önce bahsettiğim gibi; aile içinde bireylerin en küçüğünden en büyüğüne aynı söz hakkı ile fikir alışverişi yapabiliriz. İstişare ile kendi yöntemlerimizi geliştirebilir, ailemize özgü çözüm yolları bulur, hedefimize koşar adımlarla gidebiliriz.

            Herkesin kendi odasına çekildiği, ekranların insanları esir aldığı evlerden, büyük bir aile masasında oturan ve sohbet edilebilen evlere dönebiliriz. Kopuk hedeflerden tek hedefe, ayrı dünyalardan aynı yola ailemizi yönlendirebiliriz, bizim elimizde!        

               

                                                                                                          Şule Aydın Bayır

           

 
 
 

2 Komentar


Anavatanımız, muhkem kalemiz , kudsiyetimiz olan aile'yi yakın mercekten,hoş bir üslupla anlatmışsınız, kaleminize ve kelamınıza sağlık

Suka

Beğeni yorum

Suka
bottom of page