top of page

Kayınvalidem ilk iftara eltimi/bacanağımı çağırırsa?


Çok mutlu bir ilişki içerisindesiniz, adeta ayaklarınız yerden kesiliyor. Mutlu süren birlikteliğiniz evlilik kurumuyla resmileşti ve artık eşinizin ailesi senin de ailen oldular. Hayatına yeni bir rol daha girdi GELİN ve DAMAT Elbette senin hayatına giren o rol kayınvalide ve kayınbaba olarak adlandırdığımız eşin anne ve babasının hayatına da girdi. Süreç içerisinde hem onların hem senin yaşamında ayak uydurmaya çalıştığın, sürdürmeye çalıştığın durumlar oluyor olsa gerek… diyelim ki ilk gelin/damat sen değilsin o kişiler zaten bu role daha önce girdiler, yine de aynı şey olur mu?

-evet olur, bunun sebebi senin farklı olman, senin ailenin, değerlerinin, davranışlarının farklı olması. Seninle tekrardan tanışıp, kabul etme aşamasını “koşulsuz” sevgi ve saygıya çevirdikleri dönem. Bu yüzden senin yaşadığın çoğu duyguyu ailelerin de yaşıyor. İlk gelin veya damat sen değilsin ve aile üyeleri diğer gelin veya damatla daha iyi, ya da birlikte yaşıyorlar, ya belli başlı sorunlardan kaynaklı kendilerinin anlaşılmayacağını düşünüyorlar vb. Peki bizler bu durumda ne yapabiliriz?

“Kaynanam ilk önce iftara bizi veya hepimizi çağırmadı onları çağırdı”

🪶Bu noktada eğer sürekli olarak kayınvalideniz (kayınbabanız) ayrım yapıyor ise direkt olarak iletişime geçip bu durumun neden ve sebeplerini sorunun başlangıcı olarak gördüğünüz kişiyle konuşmalısınız.

🪶Bu durum sandığınız gibi bir davranış olmayabilir. O kişileri daha çok sevdiği için değilde başka bir süreç geliştiği için önce onları çağırmak zorunda kalmış olabilir.

🪶Kendi aralarında halletmesi gereken bir konu veya durum olduğu için sizleri dahil etmek istememiş olabilir.

🪶o an öyle olması gerekmiş olabilir. ( gelin veya damat hastalanmış olabilir, ilk gün zorlanmış ve kendilerini iyi hissetmemiş olabilir vb.)

Bu ve bunun gibi birçok durum bu konunun asıl sebeplerini oluşturabilir. Problem yaşadığınız aile üyeniz ile direkt olarak bu konuyu görüşüp sizde uyandırdığı hislerin aktarımını yapabilirsiniz. Bazen bazı kişiler kayınvalide veya kayınbaba olamayabilirler. Sizlere nasıl davranacaklarını, hangi davranışın daha iyi veya hangi sonuçlara sebebiyet vereceğini bilemeyebilirler.

Öğrendikleri, deneyiledikleri, gözlemledikleri kayınvalidelik davranışlarını sizler üzerinde sürdürmek isteyebilirler. Ancak bu nokta da koyulacak doğru sınırın kişilerin hayatlarına müdahale doğrultusunda düzeldiğini de gözlemliyoruz. Unutmayalım ki kimse kimseyi sevmek zorunda değildir. Ancak saygı duymak zorundadır. Bu yüzden izin ver seninle son bulsun.

🕊️ doğru kelimelerle iletişimi başlat.

🕊️suçlayıcı bir dil kullanmadan kendi hissettiğin düşünceyi aktar.

🕊️karşındaki kişinin de bir insan olduğunu kabul et. Hata yapabilmesi için alan yarat.

🕊️bu davranışın sorumluluğunu eşine yükleme ❤️


Sevgilerimle,

Betül ALTINOK



 
 
 

Comments


bottom of page