top of page

Ocak Ayı SEBZELERİ


Terenin Faydaları:

Enfeksiyon kaynaklı oluşan akciğer hastalıklarını önler. Bunun yanı sıra sigarada tahrip olmuş akciğeri yeniler.

B vitamini kompleksi bakımından zengin olan tere metabolizmayı düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını dengeler.

Hoş kokusu ve keskin tadı ile tere, kansere karşı koruyucudur ve göz sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir. Portakaldan çok daha fazla miktarda C vitamini içeren tere, bağışıklık sistemini korur ve antioksidan özellikler gösterir.

İdrar söktürücü özelliği sayesinde mesane ve böbreklerde taş, kum gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer.

 

Rokanın Faydaları:

Rokanın yeşil yapraklı sebzelere rengini veren klorofil deposu olduğu da bir gerçektir. Klorofil ise karaciğer ve DNA hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Rokadaki klorofili daha çok alabilmek için çiğ tüketmekte fayda vardır.

Yeni doğan bebeklerde zihin gelişimini olumlu etkilediği ve eksikliğinde ciddi sorunlara yol açtığı bilinen folik asit içeren folatlar bakımından zengin olan roka gebelik döneminde diyete rahatlıkla eklenebilir.

Roka içeriğindeki K vitamini sayesinde diş ve kemik sağlığında da etkilidir. Vücuda yeterince K vitamini alınmaması halinde kemiklerin zayıfladığı bilinir.

Rokanın en çok bilinen faydası göz sağlığında etkili olmasıdır. Kişinin doğru görme yeteneğini geliştirme görevi üstlenen ve doğal olarak oluşan pigmentler olarak bilinen karotenoid rokanın içeriğinde çokça bulunur.

 

Patatesin Faydaları:

DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.

Patates içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum ve kalsiyum kan basıncı düşürerek sağlığa katkıda bulunmaktadır.

Çiğ patatesin faydaları arasında ciltteki morluklara iyi gelmesi yer alır. Patatesi halka halka dilimler halinde gözünüze koyarak yorgun görünümü ve gözaltı morluklarını hafifletebilirsiniz.

Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.

Marulun Faydaları:

Marul, A vitamini içeriği ile cilt ve göz sağlığını da desteklemektedir. Ek olarak yüksek su yüzdesi, fazla sıvıların idrar yoluyla atılmasını uyardığı için marul idrar söktürücü özelliklere sahiptir.

Marulun yıldızlarından ikisi olan C vitamini ve A vitamini, ikisi de güçlü bağışıklık artırıcılar olarak bilinir. A vitamini, otoimmün yanıtlarda yer alan genlerin düzenlenmesi de dahil olmak üzere çeşitli bağışıklık sistemi işlevlerinde bulunur.

Marul, kalori, karbonhidrat, şeker ve yağ içeriği olarak son derece düşük, ancak besin maddeleri ve su içeriklerince yüksektir. Düşük kalorili yoğunluğu ancak yüksek besin içeriği nedeniyle, kilo vermeye çalışırken istediğiniz kadar marul yiyebilirsiniz.

Marul gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltan prebiyotik bir lif olan inülin içermektedir. İnülin, glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur.

 

Kuzu Kulağının Faydaları:

Kadınların ergenlikten itibaren yaşadığı adet döngüsünde yaşanan sancı ve ağrıları dindirir. Ayrıca düzensiz adet döngüsünde de fayda sağlar.

Çiğ olarak tüketildiğinde dil üzerindeki enfeksiyonlu hücreleri ve diş aralarındaki besin atıklarını temizler. Diş etlerini güçlendirir. Diş kaybını azaltır.

Kuzukulağı, bağırsakların sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, bu sayede özellikle kabızlık sorunu yaşatanlara destek oluyor. İdrar söktürücü bir etki oluşturduğu da biliniyor.

Grip ve nezle gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor, Çayı demlenip tüketildiğinde doğal bir ateş düşürücü etkisi gösteriyor.




Handan Dilara ÖZTÜRK

 
 
 

Comments


bottom of page