ORUÇ TUTMAYANLARA NASIL DAVRANILMALI
- Fatma Zehra KARATAŞ
- 13 Nis 2023
- 2 dakikada okunur
Oruç tutmakla birlikte tutamamakta normaldir. Kişilerin öncelikle bu ibadeti neden yaptığının bilincinde olması önem arz eder. O nedenledir ki, zaten oruç tutan kişinin kimlerin oruç tutabileceğini veya kimlerin tutamayacağını bilmesi gerekir. Öte yandan inançları gereği tutmayanlarda çevremizde olması muhtemeldir. O bakımdan ibadetimizi yaparken başkalarının duygu, durum hallerinden haberdar olmadan yargılamak toplumumuzu sosyal açıdan yıpratabilir.Şöyle ki, kişilerin yaşlı olması, hasta olması, hamile olması, o anki mazeretli durumu dolayısıyla oruç tutamaması veya kendi dini inançları gereği tutmaması durumu söz konusu olabilir. Oruç tutanlara saygının önemi kadar tutamayan veya tutmayanlara olan saygının önemi de büyüktür.
Kişilere gösterdiğimiz saygının önemine binaen şunları söyleyebiliriz: örneğin hasta bir bireyin kullanması gereken ilaçları dolasıyla, oruç vaktinde beslenip ilaç içmesi gerekiyorsa kişi elbette ki, buna hem dinen hem insani olarakkişisel haklara sahiptir. Buna daha bir çok örnek verebiliriz. Hamile bir kadının bebeğinin gelişim sürecini sağlıklı olarak yürütebilmesi için gerekli besinleri almasına karşılık, zaten dinimiz hak ve özgürlükler vermiştir. Yaşlı bireyler için bulundukları durum (tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları vb.) gereğince zaten söylenecek bir durum göremiyorum.
Bizlere düşen ibadetlerimizi yaparken kendi iç huzurumuzun farkına varmamız ve yaratanın bize sunduğu hakların farkına varmaktır. Belli mazeretler ile tutamayan bireyleri ötelememiz, baskıcı davranışlara maruz bırakmamız bizlere huzurdan çok sosyolojik ve psikolojik olarak mutsuzluğa,birlik ve beraberlikten uzaklaşmaya sebebiyet verebilir.
İnsanlığın varlığından itibaren dinde var olmuştur, olacaktır da. İnsan oğlu bir inanca bağlı yaşar. Bu ister İslam dini olsun ister başka bir din. İslam dininin gerektirdiği ibadetler bir başka dini kapsamayabilir. Başka bir dine mensup olan bireyi oruç tutmaya zorlayamayız veya kişinin yiyip içmesiniengelleyemeyiz. Eğer başka dine mensup olan kişi oruç tutana saygı duymuyor ise bu o kişinin eğitimsizliği ve kültürlere olan bilinçsizliğindendir. Bizlere düşen ise tamda orucun bize öğretmeye çalıştığı davranışı sergileyerek sabrın, empatinin, iç huzurumuzun gelişmesine izin vererek ibadetin gerekliliğini yerine getirirken, saygının toplumu hangi yönde etkilediğini göstermiş ve böylece örnek model bir millet oluruz.
Oruç bedenen yapmış olduğumuz ibadetlerden biri olup tutanlara bir çok fayda sağlamasıyla birlikte kişiye kattığı olgunluk empati duygularının tutmayanların halini anlama, hangi sebeplere dayanarak tutmadığının fikri netleşmemesi halinde saldırgan, baskılayıcı hal ve tavırlardan kendimizi sakınmamız toplumun yararına olacaktır. Bu demek değildir ki, oruç tutmuyorum diye ulu orta sigara içilsin, bilinen oruç ayında toplumun oruç halindeyken meydanlarda iştahla çevreye rahatsızlık verircesine yemek yenilsin, saygı karşılıklı gelişen bir davranıştır. Toplumun bütünlüğü ve huzuru için önem arz eder.
F. Zehra KARATAŞ GÜNEŞ
Comments