ÇOCUKLARDA YEME DÜZENİ
- Gülce Esra Sarkı
- 3 Nis 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Nis 2024

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin desteklenmesi için en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Çocukların beslenme alışkanlıkları bulundukları çevre ve aile ortamlarına göre değişebilir. Bu nedenle aile, çocuğa hayatı boyunca sürdürebileceği sağlıklı ve doğru beslenme eğitimini vermelidir. Öğünlerin düzenlenmesindeki hedef, çocuğumuzda iştah duygusunu geliştirmek ve açlık-tokluk döngüsünü kazanmasını sağlamaktır.
Yeme davranışı doğuştan gelen temel bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç çocuğun yetişkin olma serüveninin temelini teşkil eder. Bu ihtiyaç giderilmediğinde gerilime sebep olur. Bu ihtiyaç insanı iki şekilde gerer. Birincisi açlık olup mide asidi salgılar ve bu acıyı dindirmek için yemek yemeye zorlar. Ama bir sebepten dolayı bu oluşmuyorsa damak tadı devreye giriyor. Damağımızda oluşan o tadı, lezzeti bildiğimiz için tatlıya, meyveye, yiyeceklere yöne
Çocukta bir fizyolojik sorun yoksa bu mükemmel sistem işler. Ama ya işlemiyorsa? Yeme problemi varsa çocuğumuzda? Bunun cevabını gelin yukarıdaki önbilgilerimizde bulalım. Çocuğun yemek yemesi için ön şart; o açlık hissinin oluşmasını beklemektir. Henüz midesinde acı verici bir asit salgılama işlemi yoksa, yani çocuk aç değilken yemek yemeye zorlanırsa, böylesi bir zorlama çocuğun yemeğe karşı tepkisinin oluşmasında en büyük etkendir. Zaten beslenme uzmanları ‘Bırakın yemesin’ diye tavsiyede bulunur. Bu ilgilenmeyin aç kalsın demek değildir. Acıkmanın bir ihtiyaç haline gelmesini bekleyin demektir.
Pedagog Dr. Adem Güneş, 3Z Formülü ile bu konuda ebeveynlere yol gösteriyor.

Zorlama var mı?
Yemek zorla yedirilmez. Yemek bir ihtiyaçtır. Her insanın yemek yerken aldığı bir tat vardır. Bu tat ancak sakin ve yavaş yenilince ortaya çıkar. Aksine acele yemek, zorla yemek ise bu hissi kaybetmeye vesile olur.
Zaman uygun mu?
İçinde bulunulan zaman yemek yemeğe uygun mu? Mesela sabah erken saatlerde uyku mahmurluğunu henüz atamamış çocuğun kahvaltıya zorlanması gibi.
Zemin müsait mi?
Zeminden kasıt çocuğun ruh hali müsait mi? Mesela arkadaşı ile oyunun en heyecanlı yerindeyken yemeğe çağrılması ve çocuğun yemek yememesi gayet normaldir.
Bir de maalesef sık sık şahit olduğumuz bir durum var. Televizyon, tablet, telefon gibi araçlarla bir şeyler izleterek yemek yedirmek. Çocuğu bunlarla oyalayarak yedirmek aynı çöp kovasına atık çöpleri atmak gibidir. Bu davranış damak tadını duyamamasına sebep olur.
Sözün özü; Çocuğunuzun gelişimi gayet normalse acıkmasına fırsat verin ki yemeğini acıktığında yesin. Vücudunu dinlemeyi öğrensin. Unutmayın ki, çocuğunuzun birkaç saat aç kalması ona zarar vermeyecektir ama sırf o an doysun istediğiniz için ona zorla yedirmeniz ve ısrarcı olmanız, yemek yeme alışkanlığını olumsuz etkileyeceği gibi duygusal açıdan da çocuğunuzu yıpratacaktır.
Ve son olarak konuya dair bir kitap önerisiyle bitirmek istiyorum: Carlos Gonzalez ‘’Çocuğum Yemek Yemiyor’’
GÜLCE ESRA SARKI
Comments