top of page

Şubat Ayı Meyveleri




Armuttun Faydaları:

Armut, diyabetle doğrudan ilişkili olan antosiyanin açısından zengin bir meyvedir. Anti-inflamatuar ve anti-diyabet etkisi olan antosiyaninler, Tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltır.

Armuda rengini veren antosiyaninler ve prosiyanidin kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir bileşiktir. Ayrıca içerdiği potasyum yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp ve böbrek hastalıklarını önler.

A vitamini, cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok faydalıdır. Armutta bolca A vitamini bulunur. İçeriğindeki zeaksantin ve lutein, kırışıklıkları azaltarak cildin genç kalmasını sağlar.

Armutlar, beyaz kan hücresi üretimini uyarmak için yararlı olan antioksidanlar ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.


Muzun Faydaları:

Muz tüketimi, kan basıncı üzerinde etkilidir. Düşük sodyum, yüksek potasyum içeren bir beslenme düzeni yüksek tansiyonu dengelemek için önem taşır.

Muz içeriğinde bulunan lektin sayesinde bağışıklık sistemini uyarır. Lektin bir antioksidan gibi vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır.

Muz zengin bir B6 vitamini deposudur. B6 vitamini ise, sinirsel iletimi sağlayan nörotransmitterlerin üretimi, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi, karbonhidrat ve yağların metabolize edilerek enerjiye dönüşmesi, immün sistemin işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli proteinlerin sentezi, böbrek ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmelerini sağlar.

Muz faydaları arasında tokluk hissi sağlaması da önemli bir avantajdır. Yarattığı tokluk hissi açlığı uzun süre bastırmada etkilidir. Bu yüzden diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.


Kestanenin Faydaları:

C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü etkisi vardır. Ayrıca kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiler.

Kestane, lif ve karbonhidratları nedeniyle oldukça doyurucu bir besindir. Ve uzun süre tokluk sağlar. Bağırsak florasını destekler, kabızlığı önler. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olmaz.

Sakinleştirici özelliği vardır, stresin giderilmesine yardım olur.

Birçok kanser türünün önlenmesine yardım eder. Özellikle akciğer kanserinin önlenmesine yardımcıdır.

Elmanın Faydaları:

Elma kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür. Yapılan araştırmalar günde 2-3 elma yiyen kişilerde, elma lifinde bulunan pektin adlı maddenin bu etkiyi yaptığını göstermiştir. Ancak söz konusu etki yalnızca pektin adlı maddeyi yapay olarak almakla değil, elmayı bütün olarak yemekle sağlanabilir.

Elmanın antioksidanlar ve özellikle polifenollerdeki zenginliği, cilt dahil olmak üzere hücresel yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı savaşarak elmayı yaşlanma karşıtı bir besin haline getirmektedir.

Elma ideal miktarda lif içerir. Sindirim sistemi sorunlarının azaltılması sürecinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Elma kemiklere de iyi gelir. Romatizma problemleri ve eklem ağrılarında tedaviyi desteklemek amacıyla tüketilebilir.


Greyfurtun Faydaları:

C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır.

Greyfurt yapısındaki sitrik asitle böbreklerde atık maddelerin birikmesinden kaynaklanan böbrek taşı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, sitrik asit idrarının hacmini ve pH değerini artırma yeteneğine sahiptir ve böbrek taşlarının oluşumu için daha az elverişli bir ortam yaratır.

Greyfurt faydalarından biri de LDL (kötü) kolesterol seviyelerini ve trigliseritleri azaltabilecek bir lif olan pektin içermesidir. Kırmızı greyfurtun LDL kolesterol seviyelerini daha da fazla düşürdüğü bilinir.

Eğer düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışmanızı önerilir. Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabilmektedir.


Handan Dilara Öztürk



 
 
 

Comments


bottom of page