top of page

Şubat Ayı Sebzeleri


Şubat Sebzeleri

Karnabaharın Faydaları:

​Vitamin ve mineral deposu olan bu kış sebzesi, indol-3 karbonal ve sulfaran ile içerdiği birçok antioksidanla vücutta oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik gösterir.

Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunan karnabaharın yaprakları da bol miktarda E vitamini içerir.

Karnabahar; karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar olmak üzere 3 yoldan organizmanın toksinlerden arınmasını sağlayarak detoks etkisi gösterir.

Karnabahar düşük kalorili ve bol lifli bir besin olmasından dolayı diyet esnasında en çok tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Uzun süre tokluk hissi verdiği gibi daha hızlı kilo verilmesine yardımcı olur.

 

Brüksel Lahanasının Faydaları:

​C ve K vitamini eksikliğini gidermek ya da günlük ihtiyacı karşılamak için Brüksel lahanası tüketmek oldukça destekleyicidir. Brüksel lahanası, günlük C ve K vitamini ihtiyacının fazlasını karşılar.

K vitamini kemik ve iskelet yapısı için muazzam bir destekçidir. Kemik sağlığını koruyan, güçlendiren, gelişimini destekleyen, kemik kireçlenmesini önlemeye çalışan Brüksel lahanası, osteoporoz riskine karşı da sağlığa yardımcı olur.

Antioksidan ve lif ikilisinin gücü kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Brüksel lahanası, insülin seviyesini düzenlemek, diyabet riskini ise azaltmak için destekleyicidir.

Lifler sindirim sisteminin çalışmasında destekleyicidir. Brüksel lahanası, içerdiği liflerle sindirim sisteminin çalışmasını, rutine kavuşmasını destekler.

Ispanağın Faydaları:

​Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.

​Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.

​Ispanağın içeriğinde yüksek oranda yer alan A vitamini saç, tırnak ve cilt sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur. Bu dokuların sağlıklı bir şekilde büyümesinde etkin rol oynayan A vitamininin yanı sıra C vitamini de saç ve cilde doğal yapısını kazandıran kolajenin üretiminde görevlidir.

​Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle ıspanak yararları arasında sindirim sisteminin düzenlenmesi de yer alır. Bu sebeple ıspanağın düzenli tüketimi kabızlık sorununun önlenmesine katkı sağlayacaktır.

 

Pırasanın Faydaları:

​Pırasadaki flavonoidler, kalp hastalıkları riskini düşürmeye yardımcı olur. Flavonoidler, tansiyon ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkiler yaratır.

​Pırasanın düşük kalorili ile diyet dostu bir sebze olduğu kolaylıkla söylenebilir. Pırasa, uzun süre tokluk sağlar. Çiğ pırasanın faydaları dendiğinde bu özelliği daha çok öne çıkar. Çünkü pırasanın çiğ olarak tüketildiğinde daha uzun süre tok tuttuğu düşünülür.

​Pırasanın antiseptik etki yaratarak vücuttaki inflamasyonu tedavi edici etkisi olduğu bilinir. Pırasadaki A vitamininin de yine oksijen taşıyan ve enfeksiyonla savaşan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin gelişimini desteklediği unutulmamalıdır.

​Pırasa, oksalat içeren bir sebze olarak safra kesesi veya böbrek sorunları kişiler için aşırı tüketilmesi problem olabilir. Çünkü bu kişilerin vücut sıvılarında oksalat birikmesi mevcut durumunda sorunlara yol açabilir. Böbrek ve safra kesesi sorunları yaşayanlar pırasa tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

 

Kerevizin Faydaları:

​Ödem atılmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliği bulunur.

​Antidoksanlar sayesinde vücutta iltihap toplanmasını engeller. Eklem ağrıları ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıkları olanlar için kereviz fazlasıyla faydalıdır.

​Kemiklerin güçlenmesinde ve kemik hastalıklarıyla mücadelede kereviz büyük bir etkiye sahiptir.

​Kereviz ve kereviz sapı organik sodyum içerir. Bu tuzda bulunan inorganik sodyum değildir. Bu kan akışını dengelerken, kalsiyumun emilimini sağlar. Vücutta yeterli miktarda organik sodyum olduğunda karbondioksit daha kolay atılır. Kerevizdeki demir kan hücrelerinin oksijenlenmesini sağlar.

 

Handan Dilara Öztürk

 
 
 

Comments


bottom of page